Azok akik biztosra akarnak menni, és gyors eredményt szeretnének, azoknak ajánljuk a konténeres fáinkat!
Mielőtt bármit elültetne, kérjen tanácsot!
Nem zsákbamacska a gyümölcsfa vásárlás!
Nézd meg, vedd meg, kostold meg és ültesd el!
Diófát nemcsak az unokáinknak ültethetün, az egyik legfinomabb, igénytelen, bőtermő dió-oltványaink már 2-3 év után termést hoznak.
Kivételes ritkaság az óriás dió!
Csak néhány darab van!
Újdonság ! Újdonság ! Újdonság !
gyökéritató, gyökéritató, gyökéritató!
Középen a népszerű Milotai fajta, jobbra az óriásdió!
(balra a konkurencia által árult fa termése)
A gondosan előnevelt, vírusmentes konténeres gyümölcsfákkal éveket nyerhetünk!
Biztos eredés, az ültetés utáni évben már megkóstolhatjuk a termésüket!
(némelyiket már az idén)
Ekkora termő narancsfát csak Görögországban láttam, de nem konténerben.
Kiknek ajánljuk:
akik a teleltetéshez megfelelő helyet tudnak biztosítani, azaz legalább 3 méter magas, fagymentes, világos helységet, ahol elférnek még az állandóan csodájára járó szomszédok, ismerősök is. Nyáron természetesen a kert dísze lesz. A szüretre létrát biztosítunk. Az árát nem is merem ide írni, szinte ajándék!
Sajnos már csak a képe maradt, elvitték!
Segítség a vásárláshoz.
A kertészkedés, a növények szeretete nem csak hasznos, de néha költséges is. Nehezen lehet ellenállni, ha egy gyönyörű virággal, egy ritka, egzotikus fával vagy cserjével hoz össze a jó sorsunk. Néha mélyen bele kell nyúlnunk a zsebünkbe! De erre is van egy ajánlatunk, kattints
Tanácsok:
A cseresznye és a meggy két fontos, nyár elején érő gyümölcsünk, amelynek a családok ellátásában és a piacon is nagy jelentősége van. (Bálint gazda tanácsai)
A cseresznyefajták érnek sorjában, a nagytermetű fákról szedik a gyümölcsöt és ez nem könnyű munka, hiszen javarészt létráról vagy a fák ágain egyensúlyozva kell dolgozni. Nem csoda, hogy ilyenkor gyakori a kéz-és lábtörés. Szidják is a termelők a cseresznyefát, hogy túlságosan is nagyra nő, nehéz megpermetezni és a fák felső ágairól a gyümölcsöt szinte lehetetlen leszüretelni, pedig a cseresznyelégy nyüvei ezekben a gyümölcsökben tanyáznak és innen vetik le magukat a földre, hogy ott bábozódjanak be.
A fák méretét oly módon lehet kordában tartani, hogy szüret után a sudárágat visszavágjuk, így a legmagasabban levő termőrésztől megszabadulunk. Arra ügyelni kell, hogy a vágási felület alatt közvetlenül maradjanak fiatal ágak, a vágási felület ferde legyen és a sebeket gondosan kezeljük mindaddig, amíg teljesen begyógyulnak.
Hosszabb szárazságot követő eső után a cseresznye gyümölcsök gyakran felrepednek. Az ilyen gyümölcsöt gyorsan kell leszedni, hűvös helyen tárolni és minél előbb elfogyasztani, mert igen gyorsan romlik, penészedik. A cseresznye nem utóérő gyümölcs, ezért nem szabad számítani arra, hogy az idő előtt leszüretelt gyümölcs a tárolás során tovább érik és színesedik.
A meggy nemcsak a háziasszonyok egyik kedvelt feldolgozási alapanyaga, de keresett exportcikk is. Fája kisebb, mint a cseresznyéé, de rendszeres metszést igényel. A felkopaszodott ágakat, vesszőket szüret után kell visszavágni. Minél előbb célszerű lemetszeni a monília által megtámadott és elszáradt termővesszőket is.
Gyakori gondja a termelőknek az, hogy a meggyfák eldobják megtermékenyült gyümölcs kezdeményeiket és a gazdagon virágzó meggyfa nem érlel gyümölcsöt. Ennek leggyakrabban az az oka, hogy egyes meggyfajták önmeddőek, azaz a saját virágporukkal nem termékenyülnek meg. Ezen a legegyszerűbben úgy segíthetünk, ha öntermékeny fajtákat telepítünk, amelyekből manapság már bő választék áll a meggyfákat telepíteni szándékozók rendelkezésére. Ilyen például az Érdi bőtermő, a Kántorjánosi, a Debreceni bőtermő és a már most érő Meteor korai. Említettem, hogy a cseresznye és a meggy szürete nem nagyon szapora munka. Egy gyakorlott szedő óránként 4-5 kg gyümölcsöt tud kocsányostól leszedni.
Jelszavunk:
Olvassa el a National Geographic ide vonatkozó cikkét!